Ouders

Ouders
*
Voor iedereen

InkyCode is een initiatief van twee Natuurkunde docenten die lesgeven op de middelbare school. Het doel van deze site is om het eenvoudig te maken om programmeerlessen op de middelbare school te kunnen geven. De lessen en opdrachten zijn zo opgesteld dat het mogelijk is om ermee te werken zonder voorkennis of zelfs begeleiding. Je hoeft zelfs niet op de middelbare school te zitten om te beginnen met programmeren.

 

1
Basisopdrachten

De lessen zijn van verschillende niveaus. Aan het begin maken we gebruik maken van bestaande lesmethoden waarbij er geen code getypt hoeft te worden, maar er geprogrammeerd kan worden door het verslepen van de juiste blokjes. Bij deze opdrachten is geen hardware vereist, alleen een computer of tablet met internetverbinding is nodig.

 

2
Arduino

Programmeren is extra leuk als er in de echte wereld iets gebeurd (lampje knipperen, hendel die beweegt) naar aanleiding van wat er geprogrammeerd is. Daarom hebben wij ervoor gekozen om programmeeropdrachten te koppelen aan een Arduino. Een Arduino is een goedkoop minicomputertje met veel in- en output mogelijkheden waardoor er lampjes en knopjes op aan kunnen worden gesloten. Bij diverse sites (bv. www.sparkfun.nl) is het mogelijk om Arduino startes kit te kopen. Om deze opdrachten uit te kunnen voeren is een computer of laptop met aan Arduino met een startes kit nodig. Om met een Arduino iets aan te sturen zijn ook basis elektronicavaardigheden nodig. Dat heeft niet iedereen. Om dan toch met een Arduino te kunnen programmeren hebben we het InkyBoard ontwikkeld.

 

3
InkyBoard

Om een lampje aan te sturen met een Arduino zijn er naast  programmeervaardigheden ook basis elektronicavaardigheden nodig. Om direct met programmeren bezig te kunnen, hebben wij het InkyBoard ontwikkeld. Het InkyBoard heeft is een Arduino op een printplaat waarbij er al diverse in- en outputs op de juiste manier zijn aangesloten. Het geheel zit in een stevige behuizing met kortsluitbeveiliging. Meer details over het InkyBoard staat op deze pagina. Voor het InkyBoard hebben we een uitgebreide bibliotheek gemaakt en diverse voorbeelden ontwikkeld. Het InkyBoard is in eerste instantie ontwikkeld voor scholen, maar voor geïnteresseerden die niet verbonden zijn met een school is het mogelijk om één bordje bestellen. De prijs hiervan is €60. Met het InkyBoard is een startes kit niet meer nodig. Een computer of laptop is nog wel een vereiste.